Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu Erken Yaşta Başlar
Diş hekimi korkusu, sadece çocukların değil, birçok yetişkinin de sorunu. Tepesinde gözleri kamaştıran bir ışığın yandığı koltukta, kesici, delici, yontucu bir sürü metal aletin sinir bozucu bir gıcırtı çıkararak ağıza girip çıktığı sırada rahat rahat oturan kaç yetişkin vardır ki?
Hele tüm bunlara bir de çocuklardaki bilinmeyene yönelik korku eklenirse... Bütün bunlara rağmen etkisi bazen hayat boyu süren diş hekimi fobisinin önüne çocuk yaşta geçmek mümkün. Bunun için çocukların olabildiğince erken yaşta, daha şikayetleri başlamadan, tedavi gerekmeden diş hekimine götürülmesi öneriliyor. Hatta uzmanlar süt dişlerinin ağıza yerleşmeye başladığı 6 ay-1 yaş arasının diş hekimiyle ilk randevi için uygun olduğunu düşünüyorlar.
Yalnızca Çocuklara Özel Bir Diş Kliniği
Çocuk tedavisi, çocuk psikolojisini iyi bilmek, onları korkutmadan diş hekimi koltuğuna alıştırmak ve diş temizliği hakkında bilgilendirerek hayatları boyunca sağlıklı dişlerle yaşayabilmelerini sağlamak için özel ilgi gerektirmektedir. Çocuk bir kez diş hekiminden korkarsa, bu kötü tecrübe onu hayatı boyunca etkileyebilir ve büyüdüğünde dahi diş hekimine gitmekten korkmasına sebep olabilir. İlk tecrübe her zaman çok önemlidir. Bu sebeple, anne ve babalara tedavileri sırasında çocuklarını da beraberlerinde getirmeleri önerilmektedir. Özellikle daha önce hiç diş hekimine gitmemiş çocuklar, anne ve babalarının tedavileri yapılırken onları seyredebilmekte, korkulacak bir şey olmadığını görmektedirler. Bu şekilde zamanla diş hekimine alışmaları mümkün olmaktadır.
Bu nedenle çocuklarımıza erken yaşta ağız diş sağlığı bilinci geliştirmek, diş hekimi korkularını yenmelerini sağlamak ve erken yaşta diş tedavilerini gerçekleştirerek ileride daha büyük sıkıntılar yaşamasını önlemeyi amaçlayarak kliniğimizde çocuk hastalarımıza özel diş hekimi koltuğu, tedavi sırasında çizgi film izleme olanağı, oyun alanları ve oyuncaklar, diş sağlığı hakkında eğitici ve bilgilendirici videolar gibi birçok cezbedici olanak bulunduran bir çocuk tedavi kliniğimiz mevcuttur.
Çocukların ağız ve diş sağlığının mükemmel olması, 6 ayda 1 düzenli yapılan diş hekimi kontrolü ile sağlanabilir. Bu kontroller sırasında ağız ve diş sağlığını tehdit eden her türlü sorun tespit edilebilir. Burada önemli olan bu problemlerin erken teşhisi ve tedavisidir. Çocuk hastada erken teşhis çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Çocuk hastada ilk muayene, hem çocuk hem de çocuğun anne ve babası ile iletişim kurmakla başlar. Tanışmadan sonra hastanın medikal ve dental hikayesi alınır. Daha sonra klinik ve radyografik muayeneye geçilir. Bu aşamalardan sonra tanı ve tedavi planlaması hakkında hasta ve ilgili aile bireyine bilgi verilir.
Koruyucu diş hekimliğinde en etkili tedavi şekli olarak kabul edilen florür tedavileri, sağlıklı bireyler ve çürüğe yatkın hastaların, dişlerdeki hassasiyet ve erozyon tedavisinde, özel bakıma ihtiyacı olan sistemik rahatsızlığı olan bireylerde uygulanabilmektedir. Uygulamalar bireyin yaş ve çürük oluşum riskine göre belirlenen sıklık ve miktarlarda gerçekleştirilmektedir.
Süt Dişlerinni Önemi
Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Çocuk dişhekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Dişhekimliği Uygulamaları denir.
Ayrıca randevu formumuzu doldurarak da randevu taleplerinizi bize iletebilirsiniz: