Ortodonti Nedir?
Diş hekimliğinin, diş, çene, yüz bozuklukları ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır.
Ortodontist Kime Denir?
Diş Hekimliği Fakültesinin 5 senelik eğitimine ek olarak çeşitli sınavlardan geçerek 4-6 senelik doktora veya uzmanlık eğitimi almış diş hekimleri, ortodontist (ortodonti uzmanı) ünvanı alırlar.
İlk Ortodonti Muayenesi Kaç Yaşında Yapılmalıdır?
Çocukların ilk daimi dişlerin çıkmaya başladığı 6 - 7 yaşlarında ilk ortodonti muayenesi yapılabilir. Bu yaşta ortodontik tedavi çok özel durumlarda başlatılır ancak süt dişlerinin ne zaman düşeceği daimi dişlerin ne zaman çıkacağı ve ilerde gerekebilecek tedavi zamanlaması bu ilk muayene sonrası belirlenebilir. Bilindiği gibi ilk diş hekimi muayenesi 4 - 5 yaşlarında yaptırılmalıdır.
6 - 7 Yaşında Çocuğumuza Neler Yapılabilir?
Bu yaşta iki hedefimiz vardır. 1. hedef diş hekimliği açısından süt dişlerinin zamanında düşüp daimi dişlerin zamanında çıkması (sürme rehberliği) 2. Hedef ise genel sağlık açısından çocukların burun solunumu yapmasının sağlanmasıdır. Küçük yaşta geceleri ağız solunumu yapan (ağzı açık uyuyan, horlayan) çocuklar kulak burun boğaz uzmanlarıyla görüşülüp geniz eti (adenoit), bademcik (tonsillit) burun eğriliği (septal deviasyon), allerjik rinit, sinüzit gibi sorunlardan kurtarılmalıdır. Çünkü ağız solunumu, çene – yüz gelişimini negatif yönde etkilemektedir.
6 - 7 Yaşında Ortodontik Tedavi Başlanabilir mi?
Üst çene darlığı gibi özel durumlar dışında süt dişleri ağızdayken ortodontik tedavi tercih edilmemektedir. Sadece önleyici amaçlı yer tutucu veya transpalatal ark gibi basit uygulamalar ileride oluşacak bozuklukları engellemekte kullanılabilir.
Ortodontik Tedavi İçin En Uygun Yaş Kaçtır?
Eğer iskeletsel bir bozukluk yoksa sadece dişsel bir düzeltim yapılacaksa tüm daimi dişlerin ağıza çıkıp olgulaştığı, 12 - 13 yaş tel uygulaması için en ideal yaştır. İskeletsel bir bozukluk varsa bozukluğun durumuna göre, 6 -7 yaşında başlanabildiği gibi büyüme gelişme bittikten sonra (kızlar 18 -19, erkekler 20 yaş sonrası) da tedavi planlanabilir.
Yetişkin Hastalara Tel Tedavisi Uygulanabilir mi?
Ortodontik tedavinin yaş sınırı yoktur. Her yaşta tel tedavisi uygulanabilir. Ortodontik tedavinin tek şartı diş ve çevre dokuların (dişeti, kemik) sağlıklı olmasıdır.
Tel Tedavisinde Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?
- Tedaviye başlamadan önce dişlerin sağlığıyla ilgili problemler varsa önce onların çözülmesi gerekmektedir. (Dolgu, kanal tedavisi, dişeti tedavisi)
- Tedavi sırasında uygulanan tellerin varlığında temizlik normalden daha zor olduğu için günde en az 4 kere ve her fırçalama 3 dakika sürecek şekilde fırçalama yapılmalıdır.
- Takılan tellerin kırılmaması ve dolayısıyla tedavinin aksayıp uzamaması için hastalar doktorların koyacağı yeme – içme kurallarına uymalıdırlar.
- Pekiştirme tedavisi aksatılmamalı tedavinin bir parçası olduğu unutulmamalıdır.
Pekiştirme Tedavisi Nedir?
Sabit tellerle yapılan aktif tedaviden sonra dişlerin yeni konumlarına dişeti ve kemiğin yeniden organize olmasını sağlamak için sabit ve hareketli apareyler kullanılarak uygulanan tedaviye pekiştirme tedavisi denir. İdealde aktif tedavi süresi kadar pekiştirme tedavisi uygulanmalıdır. Ancak pratikte hareketli pekiştirme apareyleri ile 6 ay gece – gündüz (sadece yemeklerde çıkarılarak) 6 ay sadece gece uygulama yapılmaktadır. Sabit pekiştirme apareyleri ise ağızda kalabildiği sürece tutulmalı ve eğer bu sabit apareylerde kırılma olursa kırılan hareketli aparey 24 saat takılarak kliniğimizden randevu alınıncaya kadar çıkarılmamalıdır. Sabit aparey kırılmaları tamir edildikten sonra hareketli aparey kullanımı normal rutinine dönebilir.
Eğer Ortodontik Tedavi Yapılmazsa Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkar?
Çoğu hasta diş çapraşıklığı nedeniyle yani estetik kaygıyla ortodontiste başvurur. Diş ve çene bozukluğu estetik problemlerin yanında çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında da kayba neden olabilir. Ayrıca çapraşık dişlerde temizliğin sağlanması zor olduğundan çürük ve diş eti hastalığı oluşma olasılığı yüksektir. Eğer diş ve çene bozukluğu nedeniyle kapanış problemi varsa uzun dönemde çene eklemi rahatsızlıkları söz konusu olabilir. Çene ve diş boyut uyumsuzluğu durumunda bazı dişlerde gömülü kalma söz konusu olabilir. Gömülü kalan dişler de komşu dişlerde kök erimesi, kist oluşumu ve patolojik problemlere neden olabilirler. Psikolojik açıdan da dişleri çapraşık, çene ilişkileri bozuk olan hastaların içine kapanık olduğu, insan ilişkilerinde çekingen davrandıkları bildirilmektedir.
Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürmektedir?
Ortodontik tedavi süresi hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Bunun nedeni çapraşıklık miktarı, kapanış bozukluğunun tipi, hastanın yaşı gibi faktörlerin bu süreyi etkilemesidir. Ortodontik tedaviler ortalama olarak 6-24 ay arası sürmektedir. Bu süre içinde hastalar ortalama ayda bir kontrole çağırırlar. Ancak bu bahsedilen süreler normal koşullar için geçerlidir. Hastanın tedaviye ilgisi ve özeni tedavi süresini azaltıp artırabilir.
Ortodontik Tedavi Ağrıya Neden Olur mu?
Ortodonti kliniğinde hiçbir şekilde ağrı, sızı, acı hissedilmemektedir. Dişlerinize teller uygulandığında en fazla 2 gün süren hassasiyet oluşması normaldir. Yanak, dil ve dudaklarınızın tellerinize alışması ise en fazla 1 haftalık süre almaktadır. Kısacası teller takıldıktan 1 hafta sonra ağzınızdaki tellerin varlığı unutulacaktır.
Ortodontik Tedavi İle Düzeltilen Dişler Tekrar Bozulur mu?
Hiç ortodontik tedavi görmemiş bireylerde bile ömür boyu sürmekte olan fizyolojik yani normal bir diş hareketi mevcuttur. Tedavi sonucu bu doğal süreçten etkilenebilir. Pekiştirme tedavisinin yeteri kadar uygulanmasıyla ortodontik tedavi ile sağlanan düzeltimin kalıcılığının artırılması söz konusudur.
Ortodontik Teller Dişleri Çürütür mü?
Tedavi süresince dişler doğru şekilde ve sıklıkla fırçalandığı takdirde çürük oluşma ihtimali kesinlikle yoktur. Dişler iyi fırçalanmadığında ise teller olmasa da çürüme gerçekleşebilir.
Ortodontik Tellerin Görünmeyeni Var mıdır?
Gelişen teknolojiyle birlikte ortodontik malzemelerde de büyük gelişmeler yaşanmıştır. Metal tellere ek olarak daha az farkedilen diş renginde (şeffaf) teller veya dişlerin görünmeyen arka yüzeyine yapıştırılan lingual tellerin kullanımı da söz konusu olabilir.
Ortodontik Tedavi Pahalı mıdır?
Ortodontik tedavide fiyatlar vakanın şiddetine göre değişmektedir. Ortodontik tedavi 10-30 kontrol gerektiren uzun bir tedavidir. Uzun tedavi süresiyle beraber düşünüldüğünde aslında hiç te pahalı bir yaklaşım olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca uzun vadeli ödeme seçenekleriyle ortodontik tedaviye ulaşım daha da kolay hale getirilmiştir.
Ayrıca randevu formumuzu doldurarak da randevu taleplerinizi bize iletebilirsiniz: